Nyári Hírmondó

NYÁRI HÍRMONDÓ

A GYENESDIÁSI ÉS TAHI SIONHEGYI CSENDESHETEKRŐL

2019

Gyülekezeti gyermektábor beszámoló

Kezed alkotásai vagyunk mindannyian” (Ézsaiás 64:7b)

Jól ismert helyre mentünk június utolsó hetében táborozni gyülekezetünk gyermekeivel, hisz Gyenesdiáson már többször jártunk. Szeretjük a Vadóctanya Ifjúsági Táborhelyet, mert nagyon szép a környezet, és a Balaton közelsége fontos a nyári kánikulában. A Szeremlei Református Egyházközség küldöttségével kiegészülve 60 gyermek és 11 felnőtt alkotta az idei csapatot, a „nagy családot”.

A gyermektábor mottója:

Tetőtől talpig, Bibliai alapigéje pedig „Kezed alkotásai vagyunk mindannyian” (Ézsaiás 64:7b) volt.

Délelőttönként 5 csoportban dolgoztuk fel a Bibliai történeteket. A játékos bibliai foglalkozásokon testrészeink (láb, kéz, ajkak, szív, térd) segítségével próbáltuk megérteni, hogy minden tagunkat Isten szolgálatába tudjuk állítani: Isten segíteni fog, hogy LÁBAINKKAL a helyes utat válasszuk, két KEZÜNKKEL szeretetünket fejezzük ki mások felé, BESZÉDÜNK legyen kedves és tiszta az emberek előtt, SZÍVÜNKET Isten Lelke töltse meg, TÉRDÜNK pedig emlékeztessen a mindennapi beszélgetésre Istennel!

Természetesen a megtanultakon túl rengeteg lehetőségünk volt a kikapcsolódásra. A hét egyik délelőttjén kisvonattal Keszthelyre utaztunk, majd a kikötőből hajózni indultunk. A víz közepén minden szebbnek, békésebbnek, nyugalmasabbnak tűnt, kinyíltak a távlatok, a balatoni szellő simogatta a bőrünket.

A délutáni program nyitóakkordja mindennap cukrászdalátogatás volt, ahol a 2019-es nyár legjobb fagylaltjait kóstolhattuk meg. A legnagyobb felfrissülést a mindennapi csobbanás jelentette, ami igazi áldás volt a forróságban.

A közösségfejlesztés fontos célja volt a gyermektábornak. Fontosnak tartottuk, hogy különböző évfolyamokról válogassuk össze a gyermeket, hogy jobban ismerjék meg egymást, ezzel kialakítva egy közösséget, hogy majd az iskolában ezzel is kedvet csináljanak, és jó példát mutassanak tanulótársaiknak.

Köszönjük gyülekezetünk és a szülők természetbeni hozzájárulását és segítőkészségét, az aktív hitoktatói csoport szolgálatát, a Vadóctanya szolgáló közösségének alázatos munkáját, hiszen csakis úgy tudtunk „tetőtől talpig”, minden testrészünkkel szolgálni a gyerekek között, hogy tudtuk egyedül nem megy, csakis testvéri összefogással és Isten gazdag áldásával! Ismét nagyon jól éreztük magunkat, és együtt tudtunk örülni egymásnak, az életnek, Istenünknek.

Reményeink szerint a következő tanévben is tudunk ilyen tábort szervezni.

Beszámoló a gyülekezet nyári csendes hetéről

Tahi, 2019. július 1-7.

Július első hetére, idén immár 6. alkalommal a tahi Sion Hegye Református Konferencia-központban találtunk helyet gyülekezetünk táborának. Az Úr kegyelméből mintegy harmincöten gyűlhettünk össze.

A hét témája János evangéliuma 12. fejezete volt. Vezérgondolatként „Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya. (Jn 12:26) ” bibliai igevers szólt.

Hétfőtől vasárnapig nagyon gazdag program várt a táborban feltöltődni vágyó 35 résztvevőre. Testi-lelki felüdülésben részesülhettünk; barátságok alakulhattak és mélyülhettek; megismerhettük egymás véleményét – ami természetesen nem mindig egyezett a sajátunkkal, tapasztalhattuk, hogy az üdülő neve valóság: megbékélhettünk Istennel.

A csoportok feladata az volt, hogy délelőttönként a kijelölt igeszakaszról elmélkedjenek, gondolatokat cseréljenek.

A szerdai napon a délelőtti előadást a Zsinati Missziói Iroda projektkoordinátora, Naszádi Krisztina tartotta. Beszélt:

– a református gyülekezetekben folyó cigánymissziós munka lehetőségeiről, áldásairól

– a Roma inklúzió a református iskolákban programról és a későbbi inklúziós iskolafejlesztési lehetőségekről.

Csütörtökön, a délelőtti órákban a Református Missziói Központ segítségével a vakmissziós szolgálatot végző Durgonics Tamás látogatott el a táborozókhoz segítőtársával, Lucky nevű kutyájával. Tamás mesélt az életéről, szolgálatáról, mindennapi nehézségeiről, és Istennel való szoros kapcsolatáról.

Elmaradhatatlan volt a zene, az éneklés jelenléte a héten. Istent magasztalták az énekek, tiszta szívből szárnyaltak, olyan szívből, amely telve van Isten iránti szeretettel és odaadással.

Persze a sok szellemi és hitbeli felfrissülés mellett arra is maradt idő, hogy pihenjünk és szórakozzunk. Szerda délután a Vácrátóti Botanikus kertben vettünk részt a Biblia növényei tansétán. A tansétán a vezetőnk a Biblia gyakoribb növényeit, botanikai jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket mutatta be a cédrustól a szőlőig, a mirhától a máriatövisig. A sétaút végére nemcsak a növények felhasználásáról és jelképrendszerükről, valamint az ókori mezőgazdálkodásról kaptunk rövid ízelítőt, hanem a szerzett ismeretek a későbbiekben abban is segíthetnek, hogy a Szentírás pontosabb értelmezésével közelebb kerüljünk Isten Igéjéhez, és jobban megértsük annak üzenetét.

A táborozók a délutáni szabadidőt minden nap a dunabogdányi strandon tölthették el. Esténként az evangelizáció után volt lehetőség társasjátékozni, beszélgetni, vagy egyéb módon eltölteni lefekvésig az időt.

Szombaton egy vidám hangulatú tábortűz koronázta meg a hetet. A hét zárása, ünnepi alkalma a vasárnap délelőtti Istentisztelet volt úrvacsorai közösséggel, amikor Fónagy Miklós nyugdíjas esperes úr hirdette az igét és lelkipásztorunk osztotta a szent jegyeket.

Köszönjük Istennek mindazt a csodálatos élményt, amivel megajándékozott bennünket a hét folyamán. Köszönjük a közösséget, a délelőtti beszélgetések lelki ajándékait, a barátaink nevetését, a nap sugarát az arcunkon, a kirándulás örömét, a tábortűz fényét, a közös éneket és mindazt, amit ezen a héten kaptunk.