Kezdőlap

"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében,
tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."
Máté evangéliuma 28,19-20 

Kedves Látogatók! A hivatkozás az élő adás kezdete előtt 5 perccel  lesz aktív, ha a böngésző nem frissít automatikusan, az F5 billentyűvel frissíthet

Pillanatképek

B í z d  Ú j r a  É l e t e d  K r i s z t u s r a

Aktuális

 • Hirdetések, 2021. december 5. (12/5/2021)

  Aki szeretné a Hirdetéseket emailben is megkapni kérjük, jelezze személyesen a Lelkészi hivatalban.

   

  Alkalmak:

  – Ma délután 17 órakor is zenés Istentisztelet lesz itt a templomban, evangélikus kórussal közösen fog énekelni az énekkarunk (online közvetítve: https://kkre.hu/wpm/)

  – Kedden 18 órakor tartunk Presbiteri Bibliaórát a Gyülekezeti teremben

  – Szerdán 18 órakor tartunk Istentiszteletet itt a templomban (online közvetítve: https://kkre.hu/wpm/)

  – Jövő vasárnap 10 órakor lesz Istentiszteletet itt a Templomban, az igehirdetés előtt a gyermekek kimehetnek a gyülekezeti házba Gyermekistentiszteletre (online közvetítve: https://kkre.hu/wpm/)

  – Jövő vasárnap 17 órakor Istentisztelet tartunk itt a templomban, ez egyben a Szőlőskert Református Óvoda családi istentisztelete is lesz (online közvetítve: https://kkre.hu/wpm/)

   

  Karácsonyi ünnepe:

  – A Karácsony ünnepét a korábbi évekhez hasonlóan tervezzük. Idén is szeretnénk Szenteste napján, december 24-én 14 órakor Gyülekezeti Karácsonyt tartani, amin a gyermekek is szolgálnának.

  Kérem a családokat, hogy úgy készüljenek, hogy jövő vasárnap, december 12-én szeretnénk a gyermekeknek a szerepeket kiosztani.

   

  Temetés:

  – November 24-én, Miskolcon búcsúztak Győrffy Józsefné, született Prisóczki Ilona Ildikó asszonytestvérünktől, aki november 13-án, Miskolcon hunyt el 65 éves korában. Isten vigasztalását kérjük, gyermekeinek, unokáinak és szeretteinek A Boldog Feltámadás Reménysége Alatt.

  – November 29-én délelőtt a Kispesti újtemetőben búcsúztunk Végh Gézáné, született Kárpisz Julianna asszonytestvérünktől, aki november 11-én, 91 éves korában hunyt el és betegségéig hűséges, templomba járó, szolgáló tagja volt közösségünknek. A temetésen a Róma: 8, 14 alapján hirdettük a vigasztalás igéit: „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai”. Isten vigasztalását kérjük lányának, vejének, unokáinak és szeretteinek és a gyászoló gyülekezetnek A Boldog Feltámadás Reménysége Alatt.

  Elhunyt testvérünk sokszor szolgált egy-egy verssel is közösségünkben. Néhány éve rám bízott egy verset, hogy majd a temetésén olvassuk fel, ezt az általa írt költeményt megosztom most gyülekezetünk tagjaival is.

  Gyermeki hit

  Megszámlálhatatlan Mi Atyánk hangzik el naponta!

  Isten nevét így Atyám, sok ember ejti ki naponta,

  Az Ige világosan mutatja, tanítja!

  Nem mindenki gyermeke, aki Őt Atyának szólítja.

  Csak azok, akiket engedelmességben vezethet,

  Fontos dolog megtanulni leckénket.

  Isten az övéi életében saját kezében tartja a vezetést,

  Ha néha nehéz úton is, de mind haza vezeti.”

  Véghné Julia (2008. február)

  Konfirmáció:

  – Szeretettel várjuk azokat a legalább 8. osztályos ifjakat is konfirmáció előkészítőre, akik még nem kezdték meg a legalább két éves felkészülést a konfirmációi fogadalomtételre. Az ő órájuk szerdán 16 órakor van

  – Akiknek idén tavasszal lett volna eredetileg a konfirmációjuk, csütörtökön, 16 óra 30 perckor lesz órájuk

  Felnőtteknek csütörtökön tartunk konfirmáció előkészítőt, ami  ezen a héten kivételesen 1715-kor órakor lesz

  Iskolai előkészítő:

  – December 14-én, kedden 17 órára újra várjuk a leendő elsősöket és szüleiket az Ady Endre Református Általános Iskolába a TUDÁS HÖRPENTŐ-SZÖRPENTŐ iskolaelőkészítő programunkra.

  Szeretetdoboz:

  A Magyar Református Szeretetszolgálat ebben az évben is meghirdeti Szeretetdoboz címet viselő adventi gyűjtőakcióját. Az Alapítványhoz december 14-ig lehet eljuttatni tartós élelmiszer felajánlásokat, valamint országszerte több áruházi gyűjtést is tartanak az adventi időszakban, hogy karácsonykor legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek tudjanak segíteni egy-egy csomaggal.

  Ebben az akcióban Egyházközségünk is részt vesz, így hozzánk is lehet hozni az adományokat, amik majd innen kerülnek tovább a Szeretetszolgálathoz, ezért december 12-ig mi is várjuk a felajánlásokat!

  Mi az a Szeretetdoboz? A Szeretetdoboz környezetbarát anyagokból készült, többször felhasználható adománydoboz, mivel ragasztószalag nélkül is záródik, így környezetünket is óvjuk, miközben segítünk. Miután az adománya célba ért, a dobozt más újra meg tudja tölteni.
  A doboz terhelhetősége: maximum 15 kg.

  Mit tegyünk a Szeretetdobozba? Legalább fél éves szavatossággal rendelkező tartós élelmiszert: cukrot, olajat, konzervet, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességet, száraz tésztát, kekszet, ketchupot, mustárt, majonézt.
  Örömmel fogadunk továbbá tisztálkodási- és tisztítószereket: mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek és felnőtt pelenkát, sampont, tusfürdőt.
  Külön köszönjük, ha adományozás során gondolnak az étel intolarenciával küzdőkre, és cukor- vagy gluténmentes termékeket is helyeznek a Szeretetdobozba, mint például édesítőszert, cukormentes kekszet, gluténmentes tésztát.

  Énekkar:

  – Az énekkar próbája hétfőn, 18 órakor van az alagsorban. Szeretettel várjuk azokat is, akik eddig is tagjai voltak ennek a közösségnek és hívjuk azokat a testvéreket is, akik eddig nem voltak ilyen alkalmon.

   

  Iratterjesztés:

  Ebben az évben is elkészült saját naptárunk, amit a templom kijáratánál ingyen vehetnek el a testvérek!

  Reménység szerint jövő vasárnapra lesznek jövő évi Bibliaolvasó Kalauzok, Kálvin Kalendáriumok és Falinaptárok, illetve az új énekeskönyv is megérkezik.

   

  Templomtakarítás:

  – Ezen a héten újra szeretettel várjuk a testvéreket, pénteken 17 órától, hogy kitakarítsuk a templomot. Köszönjük azoknak, akik el nem múló szeretettel jönnek hétről-hétre takarítani, hogy templomunkban mindig tisztaság és rend lehessen alkalmainkra.

  Orgona Cd:

  – Örömmel jelentem a gyülekezetnek, hogy Szotyori Nagy Gábor orgonaművészünknek megjelent az Önálló „CD-je”, Felix Mendelssohn orgona műveiből. A CD-k az iratterjesztésben megvásárolhatók és az árukból befolyt összeget művész úr az orgona tisztítására, szükséges karbantartására ajánlotta fel.

  Lectio: 1 Péter: 1, 1-9

  Textus: 1 Péter: 1, 3-9

  Énekek:         121: 1

  Heidelbergi Káté: XLIX. Úrnapja

  301: 1-4 (új: 371)

  Vers: Dénes Emese, Harkai Julianna Zsófia

  261: 1-2 (új:239)

  77: 1

  301: 5-8 (új: 371)

  Igehirdető: Tóth Sebestyén

   

  Délután:

   

  Textus: Énekek éneke: 1, 1-17

  Heidelbergi Káté: XLIX. Úrnapja

  Énekek:           24: 1

  24: 2-5

  198: 1-3 (új: 190)

  Igehirdető: Tóth Sebestyén

   

  Aktuális intézkedések a COVID 19-hez kapcsolódóan:

  Az Egyházközség elnökségének, Józsa József kurátornak, és Harkai Ferenc Csaba lelkipásztornak a felelőssége, hogy minden előírás be legyen tartva.

   

  „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” Máté 7, 12

  Kérjük, hogy a jelenlegi helyzetben csak egészségesen és védettségi igazolvánnyal jöjjünk az alkalmakra. Minden alkalmunkat közvetítünk, hogy akik betegség miatt nem lehetnek részesei a közösségnek az igehallgatás lehetőségéből ne maradjanak ki.

  Miután egyháztagjaink között is sokan voltak az elmúlt hetekben covidosak, így, ezen tapasztalat alapján mondjuk, hogy a beoltottak esetében komoly betegség, vagy súlyos állapot nem alakult ki. Viszont a néhány oltatlan esetében súlyosabb tünetek és bizony nagyon komoly kórházi ellátást igénylő helyzet is kialakult. Bátorítunk mindenkit az oltás felvételére.

  Addig pedig, amíg a covid vírust nem tudjuk visszaszorítani, el kell tudnunk fogadni, hogy egyre több helyen kötelező a maszk viselése, így már a templomokban is kérik a maszk viselését.

  Kérünk mindenkit, használja a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt!

  Megértésükben, együtt működésükben bízva, kérjük segítségüket!

   

   

  A templomi – járványügyi – ülésrenddel kapcsolatban kérem, mindenki figyeljen az ajtónál szolgálatot teljesítő presbiterek irányítására.

  Továbbra is a Templomban tartjuk az alkalmainkat. Fogadjuk el, hogy most nem tudunk a megszokott helyünkre ülni, hiszen érkezési sorrendben az első padoktól kezdve tudunk helyet foglalni. A később érkezők, illetve a megengedett létszám fölött érkezők már csak a Gyülekezeti házban tudnak leülni.

  Kérjük, mindenki hozzon magával otthonról Énekeskönyvet. Természetesen most is lehet a templomban a szokott helyről elvenni Énekeskönyvet, amit viszont kérjük, hogy az erre a célra kihelyezett tartóba tegyenek vissza, az Istentisztelet végén, hogy így is csökkentsük az esetleges fertőzés lehetőségét!

   

  Kivonulásnál figyeljünk arra, hogy először az első sorban ülők induljanak el, majd sorban haladjunk a hátsó padok felé, így elkerülhető, hogy a kijáratnál nagyon feltorlódjon a gyülekezet.

   

  Mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt!

   

  Kérjük a gyakori kézmosás betartását és a száj és orr eltakarását mindenütt, ahol erre előírás van!

   

   

  Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt! Az Úr közel! Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad,   meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” Filippi 4, 4-7

Énekek éneke 2

1 A Sárón nárcisza vagyok én, a völgyek lilioma.

2 Mint liliom a tövisek közt, olyan kedvesem a lányok közt.

3 Mint almafa az erdő fái közt, olyan szerelmesem a legények közt. Árnyékában vágyom ülni, gyümölcse édes ínyemnek.

4 Elvitt engem a borozóhelyre, melynek jelvénye a szerelem.

5 Erősítsetek aszú szőlővel, üdítsetek fel almával, mert a szerelem betege vagyok! Énekek 5,8

6 Bal karja a fejem alatt, jobbjával átölel engem. Énekek 8,3

7 Kérve kérlek titeket, Jeruzsálem lányai, a gazellákra és a mező szarvasaira: Ne keltsétek, ne ébresszétek föl a szerelmet, amíg nem akarja! Énekek 3,5 ; 8,4

8 Szerelmesem hangját hallom! Jön már, ugrálva a hegyeken, szökdelve a halmokon.

9 Mert olyan szerelmesem, mint a gazella, mint a fiatal szarvas. Itt áll már falaink mellett, benéz az ablakon, betekint a rácsokon. Énekek 2,17 ; 8,14

10 Szerelmesem így szólított meg: Kelj föl, kedvesem, szépségem, jöjj már!

11 Nézd, vége van a télnek, elmúlt az esőzés, elment.

12 Megjelentek a virágok a földön, itt az éneklés ideje, gerlebúgás hangzik földünkön.

13 Érleli első gyümölcsét a fügefa, és a virágzó szőlők illatoznak. Kelj föl, kedvesem, szépségem, jöjj már!

14 Galambom, a sziklahasadékban, a magas kőszál rejtekében, mutasd meg arcodat, hallasd a hangodat, mert kellemes a hangod, és bájos az arcod!

15 Fogjátok meg a rókákat, a kölyökrókákat, mert pusztítják szőlőinket, virágzó szőlőinket!

16 Szerelmesem enyém, és én az övé vagyok, övé, ki a liliomok közt legeltet. Énekek 6,3 ; 7,11

17 Ha hűs szél támad, és megnyúlnak az árnyak, jöjj vissza, szerelmesem, a hegyszakadékokon át, mint a gazella vagy a fiatal szarvas! Énekek 2,9 ; 4,6 ; 8,14


Forrás: abibliamindenkie.hu (RÚF)
Péter első levele 1,10-12

10 Ezt az üdvösséget keresték és kutatták a próféták, akik a nektek szánt kegyelemről prófétáltak,

11 kutatva, hogy melyik vagy milyen időről tett kijelentést Krisztus bennük levő Lelke, amikor előre bizonyságot tett a Krisztusra váró szenvedésekről és az ezeket követő dicsőségről.

12 Ők azt a kijelentést kapták, hogy nem maguknak, hanem nektek szolgálnak azokkal, amikről most az evangélium hirdetői prédikálnak nektek a mennyből küldött Szentlélek által, és amikbe angyalok vágyakoznak beletekinteni.


Forrás: abibliamindenkie.hu (RÚF)
Napi Ige 2021.12.06.Református Bibliaolvasó Kalauz - Református Kálvin Kiadó
„...bizonyságot tett a Krisztusra váró szenvedésekről és az ezeket követő dicsőségről” (11). Advent napjait beragyogja „az Úr érkezése” és beárnyékolja a vásári zűrzavar. Ez a kettősség ott volt már a próféták lelkében. Tudták, hogy Krisztus földi élete megdicsőüléssel végződik, de sok szenvedésen megy keresztül. „A fájdalom útja”, az értünk való áldozat már a betlehemi istállóban elkezdődik. A szokásos karácsonyi jólét mélyén az igazi ajándékunk maga Krisztus, szenvedésével és megdicsőülésével. Vele ünnep, üdvnap a karácsony!
49. úrnapjaHeidelbergi Káté - Református Kálvin Kiadó
124. Melyik a harmadik kérés?
„Legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is." Azaz: add, hogy mi és minden ember megtagadjuk önnön akaratunkat,1 és minden ellentmondás nélkül engedelmeskedjünk a te egyedül jó akaratodnak,2 hogy így mindenki a maga tisztét és hivatását éppoly készségesen és hűségesen töltse be,3 mint az angyalok a mennyben.4
1Mt 16,24; Tit 2,12 • 2Lk 22,42 • 31Kor 7,24 • 4Zsolt 103,20–21