Kezdőlap

"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében,
tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."
Máté evangéliuma 28,19-20 

Kedves Látogatók! A hivatkozás az élő adás kezdete előtt 5 perccel  lesz aktív, ha a böngésző nem frissít automatikusan, az F5 billentyűvel frissíthet

Pillanatképek

B í z d  Ú j r a  É l e t e d  K r i s z t u s r a

Aktuális

 • Hirdetések, 2020. november 29. (11/29/2020)

  Advent első vasárnapja

   

  Aki szeretné a Hirdetéseket emailben is megkapni kérjük, jelezze személyesen a Lelkészi hivatalban.

   

  Alkalmak:

  – Ma 17 órakor is lesz Istentisztelet itt a templomban

  – Szerdán 18 órakor is tarunk Istentiszteletet a templomban

  – Jövő vasárnap, 10 órakor lesz Istentisztelet a templomban. a gyermekek az igehirdetés előtt kimehetnek a gyülekezeti házba Gyermekistentiszteletre. Ebben az évben a gyermekistentiszteletre járó gyermekekkel próbálunk meg egy karácsonyi műsort összeállítani

   

  Orgonahangverseny:

  – Jövő vasárnap, december 6-án, 17 órakor Adventi zenés áhítatunk lesz, Szotyori Nagy Gábor orgonaművész játékával, itt a templomban.

   

  Adventi koszorúkészítés:

  – Az elmúlt héten, alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez sokaknak tudtunk segíteni az adventi koszorú elkészítésében.

  Köszönjük Kerekes Klára testvérünk segítségét, mind a fenti szolgálatban, mind az úrasztali dísz elkésztésében

   

  Énekkar:

  – Újra kezdtük az énekkari próbákat. Egyelőre, a járványügyi helyzetre tekintettel a próbák a templomban lesznek. Szeretettel várjuk az énekelni szerető testvéreket, akik szívesen vesznek részt ebben a közösségben pénteken 18 órára.

   

  Iskolakopogtató:

  – Ezen a héten elkezdődnek az iskolakopogtató alkalmai az Ady Endre Református Általános Iskolában. Egyenlőre ezeket az alkalmakat csak digitális formában tudjuk megtartani, az első „Iskolakóstolgató” december 1-jén, kedden .lesz. Bővebb tájékoztatás a https://ady.kkre.hu/beiratkozas/ és https://www.facebook.com/AdyEndreReformatusAltalanosIskola/ oldalakon érhető el.

   

  Iratterjesztés:

  – Az iratterjesztésben lehet rendelni keresztyén naptárakat is. Kérjük, a testvéreket válasszanak az iratterjesztésünkben a lehetőségek közül, amilyet szeretnének, és akkor azokból is fogunk hozni.

  Reménység szerint jövő héten a Bibliaolvasó kalauzok, Kalendáriumok is meg fognak érkezni.

   

  Szeretetdoboz:

  – A Magyar Református Szeretetszolgálat ebben az évben is meghirdeti Szeretetdoboz címet viselő adventi gyűjtőakcióját. Az Alapítványhoz november 30-ig lehet eljuttatni tartós élelmiszer felajánlásokat, valamint országszerte több áruházi gyűjtést is tartanak az adventi időszakban, hogy karácsonykor legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek tudjanak segíteni egy-egy csomaggal.

  Ebben az akcióban Egyházközségünk is részt vesz, így hozzánk is lehet hozni az adományokat, amik majd innen kerülnek tovább a Szeretetszolgálathoz, ezért november 30-ig mi is várjuk a felajánlásokat!

  Mi az a Szeretetdoboz? A Szeretetdoboz környezetbarát anyagokból készült, többször felhasználható adománydoboz, mivel ragasztószalag nélkül is záródik, így környezetünket is óvjuk, miközben segítünk. Miután az adománya célba ért, a dobozt más újra meg tudja tölteni.
  A doboz terhelhetősége: maximum 15 kg.

  Mit tegyünk a Szeretetdobozba? Legalább fél éves szavatossággal rendelkező tartós élelmiszert: cukrot, olajat, konzervet, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességet, száraz tésztát, kekszet, ketchupot, mustárt, majonézt.

  Örömmel fogadunk továbbá tisztálkodási- és tisztítószereket: mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek és felnőtt pelenkát, sampont, tusfürdőt. Külön köszönjük, ha adományozás során gondolnak az étel intolarenciával küzdőkre, és cukor- vagy gluténmentes termékeket is helyeznek a Szeretetdobozba, mint például édesítőszert, cukormentes kekszet, gluténmentes tésztát.

  Karácsonyi kívánságlista:

  – A Magyar Református Szeretetszolgálat ebben az évben is meghirdeti a Karácsonyi kívánságlista programot.

  A Karácsonyi kívánságlista programban nehéz körülmények között nevelkedő gyermek vágyait gyűjtötte össze az alapítvány. A szülők által megküldött kérések közt sokszor olyan kívánságok is vannak, melyek sokunk számára alapvetőek, mint például egy meleg pulóver vagy lábbeli. Tavaly 650 személyre szabott kívánságot sikerült teljesíteni, idén 2020 a cél. Az akcióhoz bárki csatlakozhat a szeretetdoboz.jobbadni.hu oldalon. Segíteni háromféleképpen lehet. Az online felületen kiválasztott ajándék megvásárlásával, melyet postai úton, futárszolgálattal vagy személyesen lehet eljuttatni a szervezethez. Ha valakinek nincs módja megvenni a kiválasztott gyermek ajándékát, annak árát is felajánlhatja, ebben az esetben a Szeretetszolgálat vásárolja meg a vágyott meglepetést. A fenntarthatóság jegyében lehetőség van arra is, hogy használt, de jó állapotú termék formájában teljesüljön a kívánság. Fontos kiemelni, hogy az ajándékokat a szülőknek adja át az alapítvány, melyeket aztán így ők maguk adhatnak át gyermekeiknek, ezzel is erősítve a gyermek és szülő közti szeretetkapcsolatot.

   

  Templomtakarítás:

  – Ezen a héten is szeretettel várjuk a testvéreket, pénteken délután 17 órára, hogy kitakarítsuk a templomot. Köszönjük azoknak, akik el nem múló szeretettel jönnek hétről-hétre takarítani, hogy fertőtlenítenek is az istentiszteleti helyünkön, így nagyobb biztonsággal vehetünk részt az alkalmakon!

   

  Segítségnyújtás:

  – Kérem, jelezzék, amennyiben olyan idős egyháztagunkról tudnak, akinek segítségre van szüksége, ha kérik, szívesen segítünk bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában!

  Kérem, azt is jelezzék, ha tudnak olyanról, akinek nincs internet hozzáférése, hogy Egyházközségünk hírei eljussanak hozzá, ha szeretné azokat olvasni.

  Aki kéri, annak szívesen eljuttatjuk a vasárnapi igehirdetéseket nyomtatott formában is!

   

  Imádság előtte: születésnaposok, névnaposok, magányosok, temetési évforduló

  Imádság utána: nemcsak a Covidosokért, hanem azokért is, akik más betegségben vannak, különösen is a frissen műtött testvérünkért

   

  Lectio: Jób: 19, 1-29

   

  Textus: Jób: 19, 21-29

   

  Énekek:

  35: 1, 13

  Heidelbergi Káté: XLVIII. Úrnapja

  483: 6-7

  421: 1, 4

  347: 4-5

  312: 1

  Igehirdető: Harkai Ferenc

  Délután:

   

   

  Textus: Zsidókhoz írt levél: 2, 5-18

  Heidelbergi Káté: XLVIII. Úrnapja

  Énekek:

  8: 1, 4

  483: 6-7

  508: 1-9

  Igehirdető: Harkai Ferenc

   

  A koronavírushoz kapcsolódó intézkedéseink:

   

  Felhívjuk a Testvérek figyelmét, hogy a járványügyi helyzet nem múlt el, sőt újabb megszorításokkal szembesülünk! Az Egyházközség elnökségének, Józsa József kurátor úrnak, és Harkai Ferenc Csaba lelkipásztornak a felelőssége, hogy minden előírás be legyen tartva.

   

  „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” Máté 7, 12

  Legfrissebb intézkedések a COVID 19-hez kapcsolódóan:

  Miután a gyülekezeti alkalmunk 15 percnél tovább tart, ezért a jelenlegi járványügyi protokoll következtében,

  aki nem tud minden körülötte ülőtől legalább 2 méter távolságot tartani, köteles a templomban maszkot viselni!

  Ezért kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel legyen!

  Hála Istennek többen járunk templomba, így sokan vagyunk együtt!

  Aki nem hozott magával maszkot a szolgálatot teljesítő presbiterek adnak orvosi maszkot mindenkinek, aki azt kéri.

  Kérünk mindenkit, használja a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt!

  A fenti módon tudjuk elkerülni, hogy ha valaki fertőzött lesz közöttünk a későbbi kontaktkutatások alkalmával minél kevesebb embernek okozzon kellemetlenséget!

  Megértésükben, együtt működésükben bízva, kérjük!

   

  Egyházközségünkben az elmúlt hetekben, hónapokban is folyamatosan tartottunk Istentiszteleteket a templomban, és így kialakult egy jó rend, amit továbbra is alkalmazunk! Kérem, hogy így vegyék figyelembe az alábbi tájékoztatást, szabályozást!

   

  A templomi – járványügyi – ülésrenddel kapcsolatban kérem, mindenki figyeljen az ajtónál szolgálatot teljesítő presbiterek irányítására.

  Továbbra is a Templomban tartjuk az alkalmainkat. Fogadjuk el, hogy most nem tudunk a megszokott helyünkre ülni, hiszen érkezési sorrendben az első padoktól kezdve tudunk helyet foglalni. A később érkezők, illetve a megengedett létszám fölött érkezők már csak a Gyülekezeti házban tudnak leülni.

  Kérjük, mindenki hozzon magával otthonról Énekeskönyvet. Természetesen most is lehet a templomban a szokott helyről elvenni Énekeskönyvet, amit viszont kérjük, hogy az erre a célra kihelyezett tartóba tegyenek vissza, az Istentisztelet végén, hogy így is csökkentsük az esetleges fertőzés lehetőségét!

   

  Kivonulásnál figyeljünk arra, hogy először az első sorban ülők induljanak el, majd sorban haladjunk a hátsó padok felé, így elkerülhető, hogy a kijáratnál nagyon feltorlódjon a gyülekezet.

   

  Csak a hirdetésben jelzett alkalmak kerülnek megtartásra, amiket online közvetítünk, azért hogy aki szeretné Isten igéjét hallgatni, megtehesse otthonában is!

   

  Mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt!

   

  Kérjük a gyakori kézmosás betartását és a száj és orr eltakarását mindenütt, ahol erre előírás van!

   

  Amikor elmúlt a jelenlegi járvány, akkor egy hálaadó Istentiszteletet fogunk tartani, hogy újra élhessünk mindannyian az úrvacsora sákramentumával itt a gyülekezet közösségében.

   

  Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt! Az Úr közel! Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad,  meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” Filippi 4, 4-7

Jób könyve 21

1 Akkor megszólalt Jób, és ezt mondta:

2 Hallgassátok meg figyelmesen szavamat, ezzel vigasztaljatok!

3 Tűrjétek el, ha én is beszélek, és miután beszéltem, majd gúnyolódhattok.

4 Hiszen nem emberek miatt panaszkodom, nem ok nélkül türelmetlenkedem!

5 Forduljatok felém, szörnyedjetek el, és tegyétek kezeteket a szátokra!

6 Ha csak rágondolok is, megrémülök, és reszketés fogja el testemet.

7 Miért maradhatnak életben a bűnösök? Magas kort érnek el, sőt meg is gazdagodnak. Jer 12,1

8 Utódaik előttük jutnak jómódra, sarjadékaik szemük láttára.

9 Házukban béke van, nem kell rettegniük, nincs rajtuk Isten vesszeje.

10 Bikája hág, és nem hiába, tehene ellik, és nem vetél el.

11 Kieresztik kisfiaikat, mint a juhokat, és ugrándoznak gyermekeik.

12 Dob és citera mellett énekelnek, és síp hangjánál örvendeznek.

13 Jólétben töltik napjaikat, és csendesen szállnak le a holtak hazájába.

14 Azt mondták Istennek: Távozz tőlünk, nem akarunk tudni utaidról!

15 Mert kicsoda a Mindenható, hogy szolgáljuk, és mi hasznunk abból, ha hozzá folyamodunk? Zsolt 12,5 ; 2Móz 5,2

16 Pedig jólétük nincs a kezükben. A bűnös tanácsoktól távol tartom magam!

17 Ugyan, hányszor alszik ki a bűnösök mécsese, hányszor éri veszedelem őket, és oszt nekik pusztulást az Isten haragja, Péld 13,9

18 vagy lesznek olyanok, mint a szél hordta törek, és mint a pelyva, melyet elragadott a forgószél?! Zsolt 1,4

19 Vagy fiainak tartogatja a veszedelmet Isten? Neki fizessen meg, hogy ő maga érezze! Jób 20,10

20 Lássa meg saját szemével romlását, és igya ő a Mindenható izzó haragját!

21 Mert mit törődik azzal, mi lesz majd utána a háza népével, ha leteltek hónapjai?

22 Senki se oktassa az Istent, hiszen a magasság lakói fölött is ő ítélkezik!? Róm 11,34

23 De hiszen meghal az egyik ereje teljében, minden gondtól mentesen, boldogan,

24 lágyéka csupa háj, csontjaiban zsíros a velő,

25 a másik pedig meghal keserű lélekkel, mert nem élvezhetett semmi jót;

26 egyformán a porba kell feküdniük, és ellepik őket a férgek. Jób 3,18-19

27 Látjátok, ismerem gondolataitokat és az ellenem szőtt fondorlatokat.

28 Mert azt kérdezitek: „Hol van az előkelők háza, hol van a sátor, ahol a bűnösök laknak?”

29 Hát nem kérdeztétek meg azokat, akik utazni szoktak, és nem ismeritek intéseiket,

30 hogy a veszedelem napját távol tartja Isten a gonosztól, é s a harag napja elkerüli őt?

31 Ki veti szemére dolgait, ki fizet meg neki tetteiért?

32 Kikísérik őt a temetőbe, sírhalmát körülállják.

33 Édesek neki a sírgödör hantjai, hisz sok ember vonult ki utána, meg előtte is számtalan.

34 Miért akartok hát hiábavalósággal vigasztalni engem? Válaszaitok magva színtiszta hazugság.


Forrás: abibliamindenkie.hu (RÚF)
A zsidókhoz írt levél 3,1-6

1 Ezért, szent testvéreim, mennyei elhívás részesei, figyeljetek hitvallásunk apostolára és főpapjára, Jézusra,

2 aki hű az ő megbízójához, ahogyan Mózes is hű volt az ő egész házában. 4Móz 12,7

3 Ő ugyanis Mózesnél nagyobb dicsőségre volt méltó, mint ahogyan a háznál nagyobb méltósága van a ház építőjének. 1Kor 3,16 ; 6,19 ; Ef 2,20-22

4 Mert minden háznak van építője, aki pedig mindent felépített, Isten az.

5 Mózes is hű volt ugyan az ő egész házában mint szolga, bizonyságául annak, amit hirdetnie kellett,

6 Krisztus azonban mint Fiú hű a maga házához. Az ő háza mi vagyunk, ha a bizalmat és a reménység dicsekedését mindvégig szilárdan megtartjuk.


Forrás: abibliamindenkie.hu (RÚF)
Napi Ige 2020.11.30.Református Bibliaolvasó Kalauz - Református Kálvin Kiadó
A barátok tanát több módon is cáfolja Jób. Az Úr néha megengedi, hogy azoknak is szerencséje legyen, akik Istennek azt mondják: távozz tőlünk. A föld porába tér az egyik is, és a másik is. A gúny és hiábavaló vigasz helyett Jóbbal együtt mi is igazi megértésre és lelki építésre vágyunk. Az üres bölcselkedés helyett Jézus Krisztus Atyja, az irgalom és minden vigasztalás Istene jelenlétére van szükségünk, aki meg tud vigasztalni minden nyomorúságunkban. Jézusért mi is kérhetjük őt erre.
48. úrnapjaHeidelbergi Káté - Református Kálvin Kiadó
123. Melyik a második kérés?
„Jöjjön el a te országod." Azaz: úgy igazgass minket igéddel és Lelkeddel, hogy egyre jobban engedelmeskedjünk neked.1 Tartsd meg és növeld anyaszentegyházadat;2 pusztíts el minden ördögi mesterkedést, ellened lázadó hatalmat és minden gonosz tervet, amelyet szent igéd ellen szőttek,3 míg végre kiteljesedik a te uralmad,4 amikor te leszel minden mindenekben.5
1Mt 6,33; Zsolt 119,5; 143,10 • 2Zsolt 51,20; 122,6–9 • 31Jn 3,8; Róm 16,20 • 4Jel 22,17.20; Róm 8,22–23 • 51Kor 15,28